HEALTH PROMOTION ORAL QUESTIONS | CMT NTA LEVEL 5 | DOWNLOAD ORAL QUESTIONS

HEALTH PROMOTION ORAL QUESTIONS | CMT NTA LEVEL 5 DOWNLOAD ORAL QUESTIONS

ORAL QUESTIONS as one of practical examinations for medicine course like clinical medicine (CO) sometime and Nursing And Midwifery in certificate and diploma medicine’s course.

This article based on the oral questions for the clinical medicine course: where by in each level of every semester a medical student of clinical medicine will do this kind of examination, by means that in CMT NTAL 4 in All semester there are oral questions, also to CMT 5 and CMT 6

Below are complex oral questions that you can pass though and try to solve it this will: -

1. Help to know how questions has been asked

2. Help to know more question with its question,

3. Help to to have a more questions in your mind-bank questions,

4. Make easy to know the answers faster after select the questions during the oral examinations

 

DOWNLOAD HERE HEALTH PROMOTION ORAL QUESTIONS  CMT NTA LEVEL 5

 

1. Enumerate four examples of Health Promotion activities.

          ans.

• Water and sanitation activities

• Nutrition program for a community

• Infection prevention activities (such immunization)

• Awareness campaign on HIV testing

 

2. What are the objectives of Health promotion (03 pts)

           ans.

-   Prevent disease and early medical treatment

Prevent complications of diseases

Ensure that people are well-informed and able to make healthy choices.

3. Mention at least six possible physical environments and economic conditions that can impact health promotion efforts.

   ans.

1. Food

2. Peace

3. Income

4. Shelter

5. Education

6. Sustainable resources

7. Social justice and equity

8. Stable economic system

 

4. There are several health promotion priority action areas. Mention 5

   ans.

1. Build healthy public policy

2. Moving into the future

3. Develop personal skills

4. Reorient health services

5. Create supportive environment

6. Strengthen community actions

7. Work with individuals, families and communities

 

5.  What are the principles of Health promotion? 6 pts.

           ans.

1. Holistic

2. Sustainable

3. Intersectoral

4. Participatory

5. Equity in health

6. Multi- strategy

7. Empowerment of health

 

6. There are three main strategies used in the implementation of health promotion. Mention them.

             ans.

1. Enabling

2. Creating environment that are supportive of health.

3. Advocacy to create the essential conditions for health

 

7. What are some of the various approaches to health promotion? Mention  5

    ans.

1. Preventive Approach

2. The Ecological Approach

3. Behavior Change Approach

4. Self-Empowerment Approach- Educational

5. Community Development Approach or Social Change Approach

 

8. What is community assessment? Mention 05 importance of it.

    ans.

          Is a process of gathering, analyzing and reporting information about the needs of the community and the capacities  in the community in order to meet those needs.

         Importance.

1. Promotes people’s interests in making change

2. It is a foundation for funding.

3. Provides data for decision-making

4. Promotes awareness and action

5. It generates awareness of the issues being studied.

6. It allows community planners to feel a sense of confidence when they use information

7. gathered from assessment as the basis for decision making.

 

9. Enumerate six characteristics of successful community assessment.

     ans.

1. Define a vision of the future

2. Communicate information back to the community.

3. Address issues that stakeholders believe are important.

4. Allow questions to drive the assessment process.

5. Understand the current situation first by conducting assessiment of the current situation

 

10. Describe 10 steps used in conducting community assessment.

              ans.

1. Develop a vision for the future of the community, and creating a list of questions that need to be answered by the community assessment.

2. Compile existing information about the community.

3. Identify gaps in the existing information.

4. Collect new data which will answer the planned questions.

5. Design data collecting tools  (by Creating the list of questions.)

6. Decide on data collectors

7. Collect the data

8. Compile the data

9. Analyse and interpret data

10. Compiling the report and sharing with the community and other partners

 

11. What are categories of health promotion interventions? 05

       ans.

1. Screening, individual risk factor assessment and immunization

2. Social marketing and health information

3. Health education and skill development

4. Community action

5. Settings and supportive environments

 

12. What are things involved in the  process of planning a health promotion intervention ?

   ans.

1. Identify health outcome or health behaviour to address

2. Identify the target audience(s)

3. Assess influential factors

4. Determine objective and strategies of the plan

5. Determine evaluation measures/methods

6. Implementation

7. Evaluate the intervention

 

13. What is Community participation?

     ans.

     Is a process of involving people with similar needs and goals in decisions affecting their lives.

 

14.  Analyze six  Benefits of Community Participation.

      ans.

1. Allows for re-planning

2. Increases resource utilization

3. Motivates community participation

4. Attracts support from other stakeholders

5. Ensures sustainability of the intervention

6. Increases community responsibility and accountability

7. Builds community capacity

8. Improves relationship between health care providers and community

9. Enhances community acceptance and ownership of health intervention

10. Easier to achieve goals and objectives because of common vision and unity

 

15. What are the  Barriers of Community Participation? 06 pts

           ans.

i. Poor governance

ii. Cultural and traditional barriers

iii. Competition and duplication of efforts

iv. Inadequate information, skills and training

v. Weak networks, poor coordination and lack of consistency (e.g. in messages)

vi. Lack of understanding the community and environment

vii. Lack of appropriate representation by community groups

 

 

16. Discuss on the strategies used in ensuring community involvement. 07 pts.

        ans.

i. Local resource mobilization

ii. Participatory planning

iii. Identifying entry points

iv. Participatory baseline surveys

v. Forming community committees  

vi. Networking with other stakeholders

vii. Educating the community

viii. Raising community awareness (advocacy)

ix. Holding community meetings and giving feedback through regular reviews

x. Gaining commitment from non-governmental organizations (NGO) forums if available at the

xi. community

 

17. What are key steps involved in the process of doing community participation?

        ans.

i. Community entry process

ii. Problems identification

iii. Problems analysis

iv. Problems prioritization

v. Plan for interventions

vi. Implementation and

vii. Evaluation

 

18. What are Strategies for Sustainability of  health promotion Programmes

     ans.

i. Information sharing/reports

ii. Establishment of strong networks

iii. Regular reviews and feedbacks

iv. Joint plans

v. Make use of locally available resources

vi. Ensure close and participatory monitoring process

vii. Accountability and transparency of implementers to beneficiaries, e.g. village government.

viii. Involve the community from the beginning

ix. Be honest and realistic with the community about what may be achieved

 

19. What is the format used in writing a report?

      ans.

i. Report title

ii. Name of the authority/or memo of transmittal (which will include the recipient and sending authority)

iii. Table of contents

iv. Procedure/Methodology

v. Findings

vi. Conclusion/recommendations

vii. Appendices/annexes

 

20. What is health education?

        ans.

    Is the process by which people learn about their health and more specifically, how to improve their health.

 

21. Enumerate five principles of health education.

    ans.

i. Know what to change decide what the key problems are

ii. Know your audience

iii. Know the environment for health education

iv. Timing for HE

v. Know what to talk-to

 

23. What is school health programe?

       ans.

  is an organized set of policies, procedures and activities designed to protect and promote health in schools.

 

 

24. List five aims of school health.

         ans.

i. Promotion of positive health

ii. Prevention of diseases

iii. Early diagnosis , treatment and follow up of defect

iv. Awakening health consciousness in children

v. Provision of healthful environment.

 

25. What are the Importance of school health programme? 05

    ans.

i. It motivates students

ii. Build student knowledge and skills

iii. It improve and maintain their health

iv. It prevent and reduce risky behaviors

v. Builds positive attitudes about their health

vi. Teaches physical, mental, emotional and social health.

 

26. Elaborate six components of school health programme.

             ans.

i. Nutritional services

ii. Mental health

iii. Dental health

iv. Eye health services

v. Health education

vi. School health records.

vii. First aid and emergency care

viii. Prevention of communicable diseases

ix. Healthful school environment

 

27. List seven common diseases addressed in school health programme.

       ans.

i. Helminthes infections

ii. Acute respiratory infections

iii. Malaria

iv. Diseases of skin eye and ear

v. Schistosomiasis

vi. Dental caries

vii. Meningococcal meningitis

viii. Head lice

28. What is importance  of doing activity evaluation? 05 pts

     ans.

i. Provide decision whether activity is worth doing

ii. Justify the program management

iii. Increase organizational understanding of support for health promotion

iv. Determine whether the objectives set were achieved

v. Provide evidence of success or need of additional resource.

 

Post a Comment

0 Comments