RECENT MIMIHAPA ARTICLES

6/recent/ticker-posts

DOWNLOAD HUMAN ANATOMY ORAL QUESTIONS

DOWNLOAD HUMAN ANATOMY ORAL QUESTIONS

1.       List Five (5) parts of the brain.

Ans. Any five of these

§  Cerebrum

§  Thalamus

§  Hypothalamus

§  Midbrain

§  Pons

§  Medulla oblongata

§  Cerebullum

 

2.       List FIVE (5) layers of epidermis

 

Ans.

·         Stratum corneum

·         Stratum lucidum

·         Stratum granulosum

·         Stratum spinosum

·         Stratum basale


 CLICK HERE TO DOWNLOAD ANATOMY ORAL QUESTIONS


3.       Outline FIVE (5) parts of the eye.

Ans Any five of these.

·         Cornea

·         Pupil

·         Iris

·         Sclera

·         Lens

·         Retina

·         Conjuctiva

·         Aqueous humor

·         Vitrous humor

·         Suspensory ligament

 

4.       Enumerate FIVE (5) parts of the Vulva

 

Ans.

·         Labia majora

·         Labia minor

·         Clitoris

·         Vaginal orifice

·         Vestibule

·         Hymen

·         Vestubular gland (bartholin’s gland)

 

5.      Enumerate FIVE (5) parts of the nail

 

Ans.

·         Plate(body)

·         Root

·         Cuticle

·         Lunula

·         Bed

 

6.      Write down FIVE (5) functions of cerebrospinal fluid (CSF)

 

Ans.

§  CSF supports and protects the brain and spinal cord

§  Acting as a cushion or shock absorber between the skull and the brain

§  It keeps the brain and spinal cord moist

§  Exchange of nutrients and waste products between CSF and interstitial fluid of the brain

§  Involves in the regulation of breathing as it bathes the surface of medulla

 

7.       Mention FIVE (5) parts of a neurone

Ans.

·         Dendrite

·         Cell body

·         Nucleus

·         Axon

·         Myelin sheath

·         Schwan cell

 

8.       (a). Mention two (2) muscles which controls contraction and relaxation of scrotum. (2 Marks)

       (b). Mention three (3) layers of the testes.                                                

(a). Answers:

·         Dartos muscles

·         Cremaster muscle

 

 (b). Answers:

·         Tunica vaginitis

·         Tunica albuginea

·         Tunica vasculosa

 

9.      List FIVE (5) major external anatomical features of the human body.

ANS.

·         Head

·         Chest

·         Abdomen

·         Pelvis

·         Limbs

 

10.  Enumerate FOUR (4) major external anatomical organs of the head.

ANS.

·         Eyes

·         Ear

·         Nose

·         Mouth

 

11.  Mention SIX (6) regions of abdominal cavity.

ANS.

·         Epigastric region.

·         Left hypochondriac region

·         Right hypochondriac region

·         Umbilical region

·         Left lumber region

·         Right lumber region

·         Hypo gastric region

 

 

12.  Mention external anatomical part of (a) Upper limb (b) Lower limb.

ANS.

·         Arm

·         Forearm

·         Hand

 

·         Thigh

·         Leg

·         Foot

 

13.  Outline divisions of (a) Dorsal body cavity (b) Ventral body cavity.

ANS

·         Cranial cavity

·         Vertebra cavity

·         Thorax

·         Abdomen

·         Pelvis

 

14.  Write down FIVE (5) bone of the cranial cavity.

ANS.

·         Frontal bone

·         Occipital bone

·         Sphenoid bone

·         Ethmoid bone

·         Parietal bone

·         Temporal bones

 

15.  List FIVE (5) major structures found in the superior mediastinum include:

ANS.

·         Thymus,

·         Right and left brachiocephalic veins,

·         Left superior intercostal vein,

·         Superior vena cava,

·         Arch of the aorta with its three large branches,

·         Trachea,

·         Esophagus,

·         Phrenic nerves,

·         Vagus nerves,

·         Left recurrent laryngeal branch of the left vagus nerve,

·         Thoracic duct, and Other small nerves, blood vessels, and lymphatics

 

16.  Mention FIVE (5) organs that are found in the abdominal cavity

 

Ans.

·         Intestine

·         Stomach

·         Spleen

·         Liver

·         Kidneys

·         Urinary blader

 

17.  Write down FIVE (5) examples of resident cells in connective tissue.

Ans.

These cells are always found residing in the connective tissue. These include;

·         Fibroblasts

·         Macrophages (histiocytes)

·         Mast cells

·         Adipocytes

·         Pigment cells (melanocytes)

·         Undifferentiated mesenchymal cells.

 

18.  Specialized connective tissue, are FIVE (5) of them which are?

Ans.

·         Adipose tissue

·         Blood tissue

·         Cartilage

·         Bone tissue

·         Lymphoid tissue

 

19.  Give Five (5) major parts where collagen fibres are found.

Ans.

·         Tendon

·         Cartilage

·         Teeth

·         Ligament

·         Bone

20.   List SIX (6) main organ of alimentary tract.

Ans.

The parts are:

·         mouth

·         pharynx

·         oesophagus

·         stomach

·         small intestine

·         large intestine

·         rectum and anal canal

 

21.   List FOUR (4) layers of Alimentary tract.

Ans.

The walls of the alimentary tract are formed by four layers of tissue:

·         Adventitia or outer covering

·         Muscle layer

·         Submucosal layer

·         Mucosa — lining.

 

22.   Enumerate SIX (6) major parts of respiratory system

Ans.

·         Nose

·         Pharynx

·         Larynx

·         Trachea

·         Bronchi

·         Lungs

 

23.   Mention FOUR (4) parts of urinary system

Ans.

·         Kidneys

·         Ureter

·         Urethra

·         Urinary bladder

 

24.   Mention SIX (6) accessory digestive organs

Ans.

·         Teeth

·         Tongue

·         Salivary glands

·         Gall bladder

·         Liver

·         Pancrease

 


25.   Mention FOUR (4) parts of accessory digestive organ whose function is mechanical digestion.

 

Ans. Any 4 of these:

·         crown

§  root

§  neck

§  dentin

§  pulp cavity

§  pulp

§  groot canal

§  enamel

§  cementum

 

26.   List (a) THREE anatomical parts of small intestine. (b) THREE parts of the pancrease.

Ans.

A.      

·         Doudenum

·         Jejunum

·         Ileum

 

B

·         Head

·         Body

·         Tail

 

27.   Write down FOUR (4) major anatomical parts of the stomach

Ans.

·         Cardia

·         Body

·         Fundus

·         Pyloric Antrum

Post a Comment

0 Comments